Mistä on Meirän Maja tehty

Mistä on Meirän Maja tehty?
-Kotiäidistä, Uraputki-isästä, Aamusta ja Onnista ja karvaisesta Kissistä. Niistä on Meirän Maja tehty.

torstai 17. tammikuuta 2013

Allergiaa

Meillä on tosiaan tämä viikko perehdytty Onnin allergioihin.
Tiedossa ne ovat olleet jo suunnilleen 2 kk iästä alkaen, ennakoitavissa jo ennen syntymää.
Aamulla kun oli aikoinaan maito- ja soija-allergia.

Samat allergiat löytyvät Onniltakin, lisänä päärynä ja omena. Nyt kun Jätkänpätkällä on ikääkin jo ½-vuotta ja risat, oli aika lähteä hakemaan korvaavaa maitoa ja sille kelan korvausta.

Onnikin on onneksi vakuutettu, suorinta tietä tutulle yksityislääkärille siis. Olimme käyneet hänen puheillaan jo lokakuussa, hakemassa hätävara maitoa ja tekemässä suunnitelmaa tulevasta.

blogiiin21

Kuvissa Onni normaalin hassunnassunsa kanssa ja maitoaltistuksen jälkeen. Punainen iho on kuin auringon polttamaa, kuumaa ja kuivaa, muutaman päivän kuluttua se kesii.

Alla syvempää perehdytystä asiaan, suosittelen vain oikeasti kiinnostuneille ;)

Nyt Onnille tehtiin maanantaina prick-testi eri ruoka-aineille. Mukana oli kananmuna, kala, soija, maito, vehnä, kaura, ruis, viljan proteiini ja joku yhdeksäs, jota en nyt kuollaksenikaan muista.
Näistä yksikään ei antanut positiivista tulosta! Jee! Aamulla aikoinaan oli suppeampi testi (kala, maito, vehnä, kaura) Ja hänellä maito oli selvä positiivinen.

Keskiviikkona oli sitten vuorossa maitoaltistus, se on edellytys kelan korvauspäätökselle ja tehdään lääkärin valvonnassa. Menimme siis vastaanotolle mukanamme tuttipullo ja purkillinen Nan-korviketta. Ensimmäisenä tarkistettiin alku tilanne ihan kunto ja viime aikojen kuulumiset.

Ensimmäinen altistus oli 5ml, kun oireita tästä ei kuulu annetaan 20 min kuluttua seuraava annos joka oli 20 ml. Odoteltiin seuraavat 20 min, jonka päätteeksi Onnilla olikin jo löysät housussa.

Saimme jatkaa kotiin ja tehdä itsenäisesti vielä 50 ml annoksella yhden altistuksen. Jos oireita ei näy jatkettaisiin seuraavana päivänä vielä suuremmalla annoksella. Meidän tapauksessa ei tarvinnut jatkaa, muutama tunti altistuksesta oli poskilla sellainen polte, että ei jää epäselväksi, päivän mittaan vaihdettiin myös vaippaa ahkerasti. Koko ajan löysempää.

Minulla on puhelinaika lääkärille odottamassa, soitan hänelle ja raportoin tilanteesta, hän kirjoittaa Kelalle tarvittavat paperit. Reseptin korvikkeelle saimme jo vastaanotolta joukkoon. Toivottavasti se sopii. Testivuorossa on jo esikoisen kohdalta tuttu Nutrilon Pepti, silloin Almiron Pepti.

Itse olen seurannut ystäväpiirissä kamppailua huomattavasti vaikeampien allergioidenkin parissa, enkä osaa enää hätkähtää meidän melko yksinkertaisia vaivoja. Parin ruoka-aineen kanssa on melko helppo pelata, eri asia, jos tilanne on päin vastainen ja sallittuja ruokia olisi vain kourallinen.

Hankalinta on kontrolloida omia syömisiään. Olen joutunut jättämään soijan pois omasta ruokavaliostani ja tuntuu, että säännönmukaisesti tulen kuitenkin syöneeksi jotain sopimatonta. Soijaa eri muodoissa käytetään mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Lapsen kohdalla käytetään kuitenkin vielä niin perus raaka-aineita, että kontrollointi on kohtuullisen helppoa.

2 kommenttia:

 1. Aika jännä, ettei Prick ollut maidon osalta sitten positiivinen kuitenkaan? Onko allergeenejä katsottu verestä ollenkaan? Vaikka onhan tuo nyt tosi selkeä allerginen reaktio, mikä tuohon kasvoille tulee. Onneksi nämä allergiat kuitenkin lievenevät iän myötä!

  Blogissani on muuten tunnustus sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma puolella pienistä lapsista Prick on negatiivinen, ei ole vielä vasta-aineet veressä kehittynyt.
   Ennuste näillä "negatiivisilla" allergioilla on kuulemma parempi :) Vaikka onhan meillä Aamukin ollut jo pitkään allergiaton lapsi.

   Tunnustus bongattu <3 Palaan sen pariin, kun saan tuon tytönkin nukkumaan!

   Poista