Mistä on Meirän Maja tehty

Mistä on Meirän Maja tehty?
-Kotiäidistä, Uraputki-isästä, Aamusta ja Onnista ja karvaisesta Kissistä. Niistä on Meirän Maja tehty.

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Liikaa ruokaa!?

Työnantajani muistaa meitä ahkeria uurtajia lehdellä muutaman kerran vuodessa. Paitsi firman omista tuulista, myös maailman tapahtumista, alaan liittyen, on muutama juttu joka lehdessä. Viimeisimmässä lehdessä oli juttua ruuan hävikistä Suomessa.

 

Tiesittekö, että Suomalaisissa kotitalouksissa laitetaan ruokaa roskiin keskimäärin 20-30 kg/hlö vuodessa. Ei läheskään yhtä paha, kuin uljaammassa naapuri maassamme Ruotsissa, jossa vastaava luku on 72 kg/hlö/v! Suomessa ollaan ehkä keskimääräistä nuukempia ruuan kanssa muutenkin (hyvä niin!) sillä keskimäärin euroopassa heitetään 50-65 kg/hlö/v ruokaa roskiin ja kulutushullussa amerikanmaassa 82-100kg/hlö/v.

 

IMG_8916[1]

Aamulta lautaselle jää useimmiten vihreä salaatti, kurkut ja tomaatit napsitaan kyllä talteen. Tänään jäi puolikas toisesta tortillastakin.

Varovaisesti arvioiden, parin biojätesäkin punnituksen jälkeen, sanoisin, että meidän perheen hävikki on n.100 kg vuodessa. Keskiarvon mukaan mennään siis, jos haluaisin hurskastella, selittäisin, että mukana on kahvinporot, siemenkodat, munankuoret ja muut syömäkelvottomat biojätteet, mutta eipä se tilannetta paljon korjaisi.

Pohdiskelin mitä meillä menee roskiin, kasviksia, hedelmiä, lihaa, leipää ja makaronia, riisiä. Hieman vaikea on muodostaa jätteille kilohintaa, mutta aikani tuumailtua arvelisin, että ruuan tähteidemme kilohinta voisi olla n. 6€ paikkeilla, n. 600 € vuodessa siis ja vielä jätemaksut päälle.

Meidän taloudessa hävikin suurin syy on liika keittäminen ja jääkaappiin unohtuneet ruuat.

Siispä siivoukseen!

 IMG_8918[1]

IMG_8919[1]

Siistissä kaapissa hautautumisen vaara pitäisi olla pienempi, puolityhjästä kaapista tulee syötyä kaikki. Jatkossa siis pienempiä ostoksia muutama kerta viikkoon. Missiona pienentää ruokahävikkiä tuntuvasti!

Meneekö muilta ruokaa roskiin? Löytyykö hyviä hävikin pienennys vinkkejä? Mitä teillä tehdään ns. jämä ruuista?

6 kommenttia:

 1. Meiltä ei mene roskiin oikein mitään. Ollaan vuosien saatossa opittu kaupassa ennakoimaan ja miettimään niin että ne viimeisetkin pari fetapalaa tulee käytettyä eikä jää poisheitettäväksi.
  Jämäruokiakaan ei oikein tahdo jäädä.. noudatetaan aika orjallisesti esim. riisien ja makaronien pakettien kyljessä olevia ohjeita esim riisiä neljälle hengelle on n. 3 desiä. Ei satu niitä ylimääräisiä fiboja kun käyttää ehdasti mittaa eikä kaada vapaalla kädellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvähyvä! Tohon kun pääsis itsekin. Mittaaminen on kyllä aika hyvä vinkki, itse kuulun niihin, jotka lorauttaa vapaalla kädellä...

   Poista
 2. Ihailen Kukkavarpaan taloutta.
  Meillä jää tosi paljon ruokaa yli, enkä kyllä suostu ottamaan siitä kauheasti syytä. KOSKA siis meidän jääkaappi on aina about tyhjä, mutta mun äitini on kauhea ruokahamsteri ja aina kyläillessään ostaa ruokaa, mitä kukaan meillä ei syö (kirsikkahilloa, juustoja joita siis en pysty syömään koska ovat niin kamalan makuisia). Sen lisäksi Käyttis harrastaa "inspiraatiokokkailua", eli ostaa kauheat määrät kasviksia, mutta tekeekin sitten pakastepizzan jne. Sen lisäksi nirso lapsi ei yleensä syö kuin kaksi lusikallista ruokaansa, mutta tässä asiassa meillä auttaa koirat, joiden ruokaympyrää täydennetään kotiruoalla - niille kelpaa kurkut ja porkkanatkin.

  Ihan kamalaa silti, ja mä poden ihan kauhean huonoa omatuntoa siitä miten paljon meillä menee ruokaa hukkaan. :/ (Ja täytyy tunnustaa, että ulkomailla asumisen jälkeen musta on tullut päivämääränihilisti, ja harvoin käytän "vanhoja" tuotteita vaikka kuinka tiedän että niissä on löysää...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän Uris on kanssa inspis kokkaaja ja se myös tekee niitä suurperheen satseja :/ Mutta annettakoon se anteeksi, koska se valvoo muuten että tulee syötyä kaapista ne vähemmän maittavatkin eväät.

   Päivämäärien kanssa kannattaakin toimia harkiten, toisissa tuotteissa on löysää, toisissa ei. Vähintäänkin huolellinen aistinvarainen arviointi kannattaa tehdä, jos päiväys on jo ohitettu.

   Poista
 3. Meillä ei kyllä mene ruokaa hukkaan kuin siinä tapauksessa että leivässä on hometta. Noin muuten pyritään siihen että tehdään vain se mitä syödään ja pakastettavat pakastetaan jos yli jää eikä heti ole tarkoitus syödä.

  Luulen että veljeni perhe tasaa tilanteen tilastoihin sillä heillä heitetään surutta roskiin paljon syömäkelpoistakin :/.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä, meilläkin tottakai vain syömäkelvotonta menee, mutta valitettavasti ruuantähteiden osuus on turhankin suuri. Aamulta jää usein ruualta yli, ihan vain siksi, että tulee kasattua hänelle ehkä turhankin iso annos.
   Monesti myös jääkaapista löytyy "edellispäiväisiä" jämiä, joita kukaan ei sitten koskaan syönytkään.
   Sitten on tosiaan ne ylläripyllärit, jotka olivat jemmaantuneet kaapin nurkkaan ja löytyvät kenties hieman ikääntyneinä.

   Poista